VAKA SAYILARI ARTIYOR, UZMANLAR UYARIYOR: AŞIDA HATIRLATMA DOZLARINIZI UNUTMAYIN

0
200
Doctor wearing highly protective suit and holding globe in her hands. Globe link: https://visibleearth.nasa.gov/images/2181/the-blue-marble/2182w

“KAPALI ORTAMLARDA VE TOPLU TAŞIMALARDA MASKELER ÇIKARILMAMALI”

Pandemi bitmiş gibi davranılmasına tepki gösteren Prof. Dr. Murat Akova ve Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, gerekli durumlarda maske takmaya devam edilmesi görüşünde. Uzmanlar ayrıca, “Risk grubundakiler, son dozdan 4 ay sonra hatırlatma dozu vurulsun” diyor

2,5 yıldır dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisinde sona gelindiğini sananlar yanıldı.

Omicron varyantının hafif semptomlarla geçmesiyle önlemler kaldırılınca, vaka sayıları yeniden yükselişe geçti. Özellikle BA.4 ve BA.5 alt varyantlarının tetiklemesiyle yukarı yönlü keskin bir ivme baş gösterdi.  ABD ve İsrail’in yanı sıra Birleşik Krallık, Almanya ve Avusturya gibi Avrupa ülkelerinin ardından benzer bir tablo Türkiye’de de görüldü.

Bakan Koca: Koronavirüs vakalarında son 2 haftada 3 kattan fazla artış var Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs vakalarında son iki haftada üç kattan fazla artış olduğunu açıkladı.  “Vakalar artsa da hastane yükü azalıyor” Koca, bu duruma rağmen hastane yükündeki azalışın sürdüğünü ve virüsün artık grip gibi seyrettiğini söyledi.

Koronavirüsün ileri yaştakiler ve kronik rahatsızlığı olanlar için risk oluşturmaya devam edeceğini de belirten Bakan Koca, kişisel tedbirlere dikkatin önem arz ettiğine de sözlerine ekledi. Fahrettin Koca son olarak, “Kötü günler geride kaldı” yorumunu yaptı.

Uzmanlar uyarıyor: Yeni bir dalganın içindeyiz, ‘Salgın bitti’ demek için henüz erken Ancak uzmanlara göre bu yorumu yapmak için erken. Maskelerin çıkarılması ve salgın bitmiş gibi davranılmasına ek olarak seyahatler artıp nüfus hareketlendikçe vakaların daha da yükselme riski var.

Yeni bir dalganın içinde olunup olunmadığı, maskelere dönülüp dönülmeyeceği, kısıtlamalara başvurulup vurulmayacağı ve aşıda yeni doza ihtiyaç duyulup duyulmayacağı merak ediliyor. Independent Türkçe’nin görüş aldığı Prof. Dr. Murat Akova ve Prof. Dr. Bülent Ertuğrul’a göre pandemide yeni dalga içinde olduğumuz bir gerçek ve ‘Salgın bitti’ demek için ise henüz erken.

Vakaların arttığına dikkati çeken hekimler, özellikle kapalı alanlar, toplu taşımalar ve kalabalık yerlerde maske kullanılmaya devam edilmesini öneriyor. Prof. Dr. Akova ve Prof. Dr. Ertuğrul, yaz aylarında gerekli özen gösterilmezse sonbaharın daha zorlu geçebileceği uyarısı yapıyor.

zorlaştığına ve sayılarının azaldığına dikkati çekti.

“Vaka artışlarından kaçışımız söz konusu değil”

Hastalığı hafif geçirenlerin ‘nasılsa nezle gibi’ diye düşünüp test yaptırmadığını ve genel olarak toplumun gerekli özeni göstermediğini düşünen Akova, böyle giderse vaka sayısındaki yükselişin süreceğini ifade etti: “Pek çok ülkede vaka artışı yukarı doğru ivmelenmiş vaziyette ve bizim de bundan kaçışımız söz konusu değil. Sınırlarımız sonuna kadar açık, testsiz giriş yapılıyor, yaz dönemindeyiz ve turislerin gelmesi teşvik ediiyor.”

“KAPALI ORTAMLARDA VE TOPLU TAŞIMALARDA MASKELER ÇIKARILMAMALI”

Maskelere geri dönülüp dönülmeyeceği de merak konusu. Prof. Dr. Akova’ya göre kapalı ortamlarda ve toplu taşımalarda maskeler çıkarılmamalı.

“Risk grubundakiler son dozlarının üzerinden 4 ay geçtiyse hatırlatma dozlarını vurulsun”

Kovid-19’dan korunmanın bilinen en etkin yolu aşılar. Ancak pek çok kişinin son dozlarını vurulmasının üzerinden yaklaşık 6 ay geçti. Aşıların yoğun bakıma yatış ve salgın kaynaklı ölüm oranlarını azalttığına değinen Prof. Dr. Murat Akova hatırlatma dozu uyarısı yaptı. BA.5 denilen yeni varyantın daha kolay bulaştığı, gerek hastalıkla ve gerekse aşıyla ortaya çıkan antikorlara daha fazla direnç gösterdiğini belirten Akova, ekledi:

“Son aşısını 6 önce yaptıranlar için hatırlatma dozunun iyi olacağını düşünüyoruz. Kış başında hastalık geçirenler için de hatırlatma dozu şart çünkü o grup yeniden hastalığa hazır hale geldi.” Akova, özellikle risk grubundaki bireylerin son dozlarının üzerinden 4 ay geçtiyse yeni dozlarını yaptırması gerektiğini dile getirdi.

Aşılar yeni varyantlara karşı etkili olur mu?

Mevcut aşıların yeni varyantlar karşısında etkili olup olmadığına ilişkin ise Akova, şu yorumu yaptı: “Omicron’un yeni alt varyantlarına karşı geliştirilen aşılar da gündeme gelecek ama Türkiye’ye ne zaman geleceğini bilemiyoruz. Tahmin etmek kolay değil ama yaz dönemi olmasına rağmen, dışarıda olunmasına rağmen vakalar arttığından bir korku hâkim.”

Sonbaharda pandemi nasıl seyreder?

“Kışın kapalı ortamlarda vaka artar” endişesini yerinde bulan Murat Akova, sonbahara kadar bağışıklık zayıflar ve insanlar yeni doz aşılarını yaptırmazsa riskin büyüme tehlikesine dikkati çekti.

Virüsün bulaştığı her kişide yeni varyant üretme kapasitesi olduğunu hatırlatan Akova, şunları söyledi: BA.5 üst solunum yolu enkfeksiyonu yapar gibi görünüyor, akciğerde enfeksiyon yapmıyor ama yeni varyant bunu yaparsa daha tehlikeli olur, sonbahar için risk söz konusu. Kesin konuşmak mümkün değil. Ama ‘pandemi bitti, artık eski hayatımıza döneceğiz’ demek için erken.

“Henüz aşılanmamış çocuk grubu var”

Henüz aşılanmamış çocuk grubuna dikkati çeken Murat Akova, bu kesimin de risk taşıyabileceğini aktardı. “Yaşlıların içinde bulunduğu risk grubu aşısını olsun, maske taksın” Yaşlıların içinde bulunduğu risk grubunun daha dikkatli olması gerektiğini kaydeden Akova, bayram uyarısı da yaptı: “Bu kişilerin mutlaka aşılarını olmaları gerek. Ayrıca maske takmalılar, bu şekilde bayramlaşmalılar, karşılarındaki kişiler de maske takmalı. Tedbirlere uyulmalı.” (K:Independent)

Bir Cevap Yazın