Afrika devlet başkanları, uluslararası kuruluşların temsilcileri ve özel iş dünyası liderleri, Japonya tarafından Afrika’da büyüme ve güvenliği teşvik etmek amacıyla üç yılda bir başlatılan Tokyo Uluslararası Afrika Kalkınma Konferansı için Cumartesi günü Tunus’ta bir araya geldi.
COVID-19 pandemisinden kaynaklanan ekonomik serpinti, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının kötüleştirdiği bir gıda krizi ve iklim değişikliği, iki günlük konferansı tanımlaması beklenen birçok Afrika ülkesinin karşılaştığı zorluklar arasında yer alıyor.
Afrika ülkeleri arasındaki gerginlik de toplantıya ağırlık verdi: Cuma günü Fas, etkinliği boykot ettiğini duyurdu ve Batı Sahra için bağımsızlık için savaşan Polisario Cephesi hareketinin bir temsilcisinin katılımını protesto etmek için Tunus büyükelçisini geri çağırdı.
Konferans, Rusya ve Çin’in Afrika’daki ekonomik ve diğer etkilerini artırmaya çalıştıkları sırada geldi.
Tunus’un başkenti Tunus’taki etkinliğe 30 Afrikalı devlet ve hükümet başkanı katılırken, zirve öncesinde COVID-19 testi pozitif çıkan Japonya Başbakanı Fumio Kishida’nın da dahil olduğu birçok önemli görüşme uzaktan yapılıyor.
Japon hükümeti 1993 yılında ilk TICAD zirvesini oluşturmuş ve ev sahipliği yapmıştır. Konferanslar artık Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği ve Dünya Bankası ile ortaklaşa düzenlenmektedir. Zirveler, 20 Afrika ülkesinde 26 kalkınma projesi üretti.
Bu yıl, özellikle start-up’ları ve gıda güvenliği inisiyatiflerini desteklemeye odaklanarak, Afrika’daki Japon yatırımlarının artması etrafında bir tartışma yapılması bekleniyor. Japonya, vaat edilen 130 milyon dolarlık gıda yardımının yanı sıra pirinç üretimi için yardım sağlamayı planladığını söyledi.
ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı bir akademik kurum olan Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi, konferansın biçimini, “hükümet, iş dünyası ve sivil toplum liderlerinin eşit temelde katıldığı” İsviçre Davos’ta düzenlenen yıllık Dünya Ekonomik Forumu ile karşılaştırdı.
Ancak bu hafta sonu gerçekleşen zirve, gıda ve benzin kıtlığında son zamanlarda görülen artış da dahil olmak üzere kendi akut ekonomik kriziyle karşı karşıya olan Tunus’ta tartışmalara yol açtı.
Eleştirmenler, konferans zirvesine hazırlanırken daha temiz sokaklar ve altyapı iyileştirmeleri görmüş olan şehrin organizatörlerinin iddia edilen “boşaltılması” hakkında konuştular. Yerel bir yorumcu, Kuzey Afrika başkentinin katılımcıları etkilemek için makyaj yapmış gibi göründüğünü söyledi.
Bu arada, Tunus’taki gazeteciler sendikası Cuma günü, zirvede haber yapma ve bilgi edinme konusundaki kısıtlamaları kınayan bir bildiri yayınladı.
Fas’ın şikayeti, Tunus’un Polisario Cephesi liderini katılmaya davet etmesinden kaynaklandı. Fas, 1975’te İspanya’dan Batı Sahra’yı ilhak etti ve Polisario Cephesi 1991 ateşkesine kadar onu bağımsız bir devlet yapmak için savaştı. Batı Sahra üzerindeki otoritesi için uluslararası tanınırlık arayan Fas’ta bu oldukça hassas bir konu.
Fas Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Tunus devlet başkanının ayrılıkçı milislerin liderine verdiği karşılama, Fas halkının duygularını derinden inciten ciddi ve eşi görülmemiş bir eylemdir” dedi.
Fas, konferanstan çekildiğini ve büyükelçisini istişareler için geri çağırdığını duyurdu. Ancak bakanlık, kararın “Fas Krallığı’nın Afrika’nın çıkarlarına olan bağlılığını sorgulamadığını” söyledi.