PUTİN: “TÜRKİYE’DE DOĞALGAZ MERKEZİ KURABİLİRİZ”

0
233

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin bugün, Rusya’nın hasar görmüş Kuzey Akım boru hatlarından Karadeniz’e gaz sevkiyatı yaparak Türkiye’de Avrupa için bir doğalgaz merkezi kurabileceklerini söyledi.

Putin ayrıca, Kuzey Akım 2’nin zarar görmemiş bir bölümünün AB’ye tedarik sağlamak için kullanılabileceğini belirtti.

Geçen ay Baltık Denizi’nde Rus yapımı Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatlarında meydana gelen patlamalarla ilgili soruşturma sürüyor.

Putin, boru hatlarını tamir etmenin mümkün olduğunu ve Rusya ve Avrupa’nın bu hatların geleceğine dair bir karar vermesi gerektiğini söyledi.

Moskova’da bir enerji konferansında konuşan Putin, “Kuzey Akım boru hatlarından Baltık Denizi’nin dibindeki kullanılamayan miktarı Karadeniz bölgesine taşıyabilir ve burayı doğalgazımızın Türkiye üzerinden Avrupa’ya tedariği için ana hattı yapabiliriz. Türkiye’de Avrupa için en büyük gaz merkezini oluşturabiliriz” ifadelerini kullandı.

Putin, “Tabii ki ortaklarımız bununla ilgileniyorsa” dedi ve ekonomik fizibilitenin de önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Ancak Avrupa Birliği ülkeleri, Putin’in Ukrayna’ya asker göndermesinin ardından Rus petrol ve doğalgazına olan bağımlılıklarını sona erdirmeye çalışıyor.

Aynı konferansta Moskova’da konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, fikrin kendisi için yeni olduğunu ancak üzerine tartışılması gerektiğini söyledi.

Dönmez, “Bunu ilk kez duyuyoruz. Dolayısıyla bir değerlendirme yapmak için erken” dedi. Dönmez, “Bunlar tartışılması gereken şeyler” diye ekledi.

Gazprom CEO’su Aleksey Miller, Karadeniz’den geçen Türk Akımı boru hattını övdü ve bu hattın Kuzey Akım’dan çok daha derin olduğunu belirtti.

Miller, “Merkezi Avrupa Birliği ve Türkiye sınırında bir ticaret platformu olarak değerlendirebileceğimize şüphe yok” dedi.

AB’nin tavrı ne olacak?

Putin ayrıca, Rus gazının hala Kuzey Akım 2 boru hattının zarar görmemiş bir kısmı aracılığıyla Avrupa’ya tedarik edilebileceğini, ancak bunun AB’ye bağlı olacağını söyledi.

Putin, “Baltık Denizi’nin dibinden geçen gaz boru hatlarını onarmak mümkün, öte yandan bu ancak ekonomik olarak daha fazla kazanç sağlarsa bir anlam ifade edecektir” diyerek boru hattının güvenliğinin sağlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Putin, “Görünüşe göre Kuzey Akım 2’nin zarar görmemiş bir kolu var” dedi.

Putin, “Rusya gaz teslimatlarını başlatmaya hazır. Top Avrupa Birliği’nin sahasında” diye ekledi.

Miller, boru hatlarının onarılabileceğini ancak AB’nin boru hatlarının onarılmasını isteyip istemediğini söylemesi ve güvenliklerini sağlaması gerektiğini söyledi.

Kuzey Akım boru hatlarından üçü hasar gördü. Hatlardan sadece Kuzey Akım 2’nin bir hattı çalışır durumda. Bu hat yıllık 27,5 milyar metreküp kapasiteye sahip.

Putin, “Sonbahar-kış döneminde ek hacimler tedarik etmeye hazırız” dedi.

Ukrayna kriziyle tartışmalı hale gelen boru hatları, Danimarka ve İsveç açıklarında Baltık Denizi’ne gaz sızdırıyor.

Avrupa, Moskova’nın hızla Batı’yı ve ABD’yi suçlamaya çalıştığı bir sabotaj eyleminden şüpheleniyor.

Dünyanın en büyük doğalgaz ihracatçısı olmasının yanı sıra Rusya, Suudi Arabistan’dan sonra ikinci büyük petrol ihracatçısı ve geçen hafta üretimi kısma kararı alan OPEC+ üretici grubunun bir üyesi.

Putin, Rusya’nın petrol üretimini ve ihracatını 2025 yılına kadar mevcut seviyelerde tutmayı planladığını ve Batı yaptırımlarına rağmen Moskova’nın küresel enerji pazarındaki lider konumundan vazgeçmeyeceğini söyledi.

Putin, “Bu kararların hem petrol üreticilerine hem de tüketicilere uygun olacağını umuyoruz” dedi.

Putin, “OPEC+ ortaklarının eylemlerinin koordinasyonu, kesinlikle piyasanın istikrarını ve öngörülebilirliğini sağlamaya devam edecektir” diye ekledi.

Bir Cevap Yazın