Her yıl en az 120.000 Avustralyalıyı etkileyen ve vakaların yaklaşık yüzde 25 ila 30’unda uzun süreli semptomlarla sonuçlanan yaygın bir hastalık olan zonanın, erken belirtilerinden birçok insan hala habersiz. Uzmanlar, hastalığı önlemenin tedaviden daha iyi olduğunu söylerken, yaşlı insanları zona aşısı yaptırma konusunda doktorlarıyla konuşmaya çağırıyor.
- Sidney Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Profesör Robert Booy , Zona hastalığının her yıl en az 120.000 Avustralyalıyı etkilediğini ve en çok 50 yaşın üzerinde veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde yaygın olduğunu söylüyor.
- Zona hastalığının çocuklukta su çiçeği olarak başlayan bir enfeksiyon olduğunu söyleyen uzmanlar bu hastalığın tipik belirtileri olduğunu söylüyor.
- Vücudun kaşınan bir kısmıyla başlayan zona sonra küçük bir kırmızı döküntüye dönüşüyor ve daha sonra da veziküllere dönüşüyor. işte burada sivilce gibi görünen bu veziküller çok kaşıntılı ve çok acı verici olabiliyor.
- Profesör Robert Booy, birçok viral hastalıkta olduğu gibi, zona ne kadar erken tespit edilirse, tedavinin o kadar etkili olabileceğini söylüyor.
ZONA BULAŞICI MIDIR?
Zona dediğimiz rahatsızlık su çiçeği geçirmiş hastalarda görülür. Bu durumda biri eğer su çiçeği hastalığı geçirmediyse zona olamaz. Zonaya sebep olan virüs aricella zoster’dir. Bu virüs vücuda yerleştikten sonra insanlar önce su çiçeği hastalığın
ı yaşarlar, ilerleyen yıllarda çeşitli sebeplerle vücut direnci düşerse bu kişiler zonaya yakalanırlar. Bir kişi eğer su çiçeği hastalığı yaşadıysa zona hastalığı adayıdır. Eğer bu rahatsızlığı daha önce yaşamadıysa zona rahatsızlığı yaşayan birinden öncelikle bu virüsü alır, su çiçeği olur. Sonrasında zona yakalanma riski yaşar.
ZONA AŞISI NE İŞE YARAR?
Zonadan aşı ile korunmanın mümkün olduğunu biliyor musunuz? Zostavax gibi aşı türleri ile yukarıda saydığımız risk gurubuna giren zona hastası adayları, aşılarını olarak yüksek miktarda korunabiliyorlar. Genel itibariyle tek doz yapılan bu aşılar farklı nedenler yoksa zonaya karşı vücut direncini artırarak hastalıktan kişiyi uzak tutabiliyor. Daha önce zona geçirmiş kişiler de, hastalığın ilerde tekrarlamasını önlemek için aşı olabiliyorlar. 60 yaş ve üstü kişiler zonadan daha kolay zarar görebildiklerinden, aşıyla ilgili çalışmalar özellikle onlar üzerinde yürütülüyor. Bu yaş grubu üzerinde yapılan klinik çalışmaya göre, aşı yapılması, katılımcıların yüzde 50’sinde zona riskini azaltıyor. Yüzde 67’sindeyse, PHN (postherpetik nöralji) yani herpes sonrası sinir ağrısı olasılığının düştüğü görünmüştür.
KİMLER ZONA AŞISI YAPTIRMAMALIDIR?
Bu aşı bütün yetişkinlere önerilmekle birlikte, jelatine ve zona aşısına eklenen ve bir çeşit antibiyotik olan neomisine alerjisi bulunan kişilere tavsiye edilmez. Ayrıca hamile kadınlar da bu aşıyı yaptırmamalıdır. Zona aşısı olan bir kişi en az en az 3 ay hamile kalmamalıdır. Aynı zamanda, HIV, diyabet, lösemi, lenfoma gibi hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıf kişilerle steroid ya da kemoterapi gibi bağışıklık sistemini baskılayan (immunosupressif) ilaçlar kullanan kişilere de önerilmez.