UKRAYNA SAVAŞI, TARİHİN EN MALİYETİ SAVAŞI MI?

0
125

UKRAYNA SAVAŞI, TARİHİN EN MALİYETİ SAVAŞI MI?…

Savaşın ekonomik maliyetine dair uluslararası tahminler 2 trilyon doların üstünde. Ukrayna savaşının başlamasının üzerinden bir yılı aşkın bir süre geçmişken askeri teçhizat ve iç ekonomik kayıplar da dahil olmak üzere çatışmanın taraflara ekonomik maliyeti konusundaki rakamlar artıyor.

Kaybedilen canlar ve vatanlarından kaçan mültecilere ilişkin insani maliyet de cabası.

Bununla birlikte büyük güçlerin karşı karşıya geldiği bir savaşın maliyeti, bir ülke sınırlarında kalmayarak, başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere tüm dünya ekonomisini kapsayacak şekilde genişler.

Dünya Bankası geçen hafta, Ukrayna’nın Rus savaşından kurtulması ve yeniden yapılanması için maliyetin önümüzdeki on yılda 411 milyar dolar olacağına dair bir tahminde bulundu. Sadece savaşın enkazını kaldırmanın maliyeti ise 5 milyar dolar olarak tahmin edildi. Dünya Bankası, bir raporda Rus savaşının bazı sonuçlarını detaylı olarak verdi.

Buna göre 461’i çocuk olmak üzere en az 9655 sivil öldürüldü ve yaklaşık iki milyon ev ile her beş kamu sağlığı kuruluşu arasında birden fazlası zarar gördü.

Rapora göre Rus savaşı, Ukrayna’da 15 yıllık ekonomik ilerlemenin boşa gitmesine sebep oldu ve bu da Ukrayna’nın GSYİH’sinde yüzde 29’luk bir düşüşe neden olarak 1,7 milyon Ukraynalıyı yoksulluğa itti.

Dünya Bankası, daha geniş ekonomik zararı hesaba katmadan, toplamda şimdiye kadar binalara ve altyapıya verilen doğrudan zararların hesabını 135 milyar dolar olarak tahmin etti.

Hayatlar kaybedilirken savaşın ekonomik maliyetinden bahsetmek yersiz gelebilir, ancak yeni bir dünya savaşının habercisi olan bu savaşın maliyeti, iç kayıplarla bitmiyor.

Daha geniş düzlemde bakacak olursak; Berlin’deki Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) tarafından yapılan bir araştırma, Ukrayna’da devam eden savaş neticesinde küresel ekonominin 1,2 trilyon dolar zarara uğradığını ortaya koydu.

Küresel üretimlerinin üçte ikisini kaybettiklerinden dolayı özelikle Batı ekonomisi etkilendi. Üstelik enerji ve hammadde tedariği sorunları da dünya genelindeki şirketler üzerinde baskı oluşturdu.

Enstitü, 2023’te 1 trilyon dolar değerinde ek küresel kayıp öngörüyordu. Uluslararası Para Fonu’na göre (IMF) küresel enflasyon oranı geçen yıl yüzde 8,8’e ulaştı.

Küresel büyümenin 2022’de yüzde 3,4 iken 2023’te yüzde 2,9’a gerilemesi beklendiğinden savaşın küresel ekonomi üzerindeki etkileri devam edecek.

Bir Cevap Yazın