“ŞANGHAY’DAKİ DURUM GİDEREK KÖTÜLEŞİYOR”

0
173

26 milyon nüfuslu Şanghay’da yetkililer, COVID-19 salgınının ”ciddiyetini koruduğunu” söyledi. Ülkenin en büyük metropolü olan Şanghay’da salgınla mücadele için başlatılan kapanma sürecinin de uzatılmasına karar verildi.

Çin devlet medyası, Şanghay’ın salgın kontrolu çalışma grubunun başkanı Gu Honghui’nin kentteki salgının “hala yüksek seviyede seyrettiğini” söylediğini bildirdi. Gu, “Durum son derece ciddi” dedi.

2 bini ordu mensubu olmak üzere 10 binden fazla sağlık çalışanı, salgınla mücadelede yardımcı olmak üzere Şanghay’a gönderildi. Sağlık çalışanları, bazıları haftalardır kapanma talimatı altında olan kent sakinlerine COVID-19 testi yapıyor.

Şanghay’ın doğusunda geçen hafta Cuma günü açılma sürecinin başlaması bekleniyordu. Ancak kentin doğu kesimi, batı kesimiyle beraber kapanma talimatı altında kalmaya devam ediyor.

73 bin yeni vaka

Kentte Pazartesi günü çoğu hastalık belirtisi göstermeyen 13 bin 354 yeni vaka tespit edildi. Böylelikle Şanghay’da geçen ay salgının son dalgası başladığından bu yana toplam vaka sayısı 73 bine yükseldi.

Omicron varyantının alt türü BA.2’nin körüklediği salgın şimdiye kadar Şangay’da ölüme yol açmadı. BA.2’nin delta varyantına kıyasla çok daha bulaşıcı ancak daha haz öldürücü olduğu söyleniyor.

Çin’in kuzeydoğusundaki Jilin bölgesinde ve başkent Pekin’de de COVID-19 salgınları devam ediyor. Pekin’de son olarak tespit edilen dokuz vakanın sadece birinin belirtisiz olduğu kaydedildi. Vakanın tespit edildiği alışveriş merkezi tamamen kapatıldı.

Öte yandan Şanghay’da halk, gıda ve diğer gereksinimlerinin karşılanmasında zorluk yaşandığına ilişkin şikayetlerde bulunuyor. Sağlık çalışanı, gönüllü ve onbinlerce kişinin tecrit altında tutulduğu tesislerde yatak sıkıntısı olduğu söyleniyor.

Şanghay’daki sergi sarayı ve diğer büyük mekanlar, hastalığı hafif belirtilerle ya da belirtisiz atlatanların tutulduğu dev karantina merkezlerine dönüştürüldü.

Bebeklerin ailelerinden ayrılması ve COVID-19 kısıtlamaları nedeniyle kendi çalıştığı hastaneye alınmadığı için bir hemşirenin hayatını kaybetmesine ilişkin haber ve görüntüler kamuoyunda infiale yol açtı.

Çin’in finans başkenti olarak bilinen ve ülkenin ana nakliyat ve imalat merkezlerinden biri olan Şanghay’da salgının neden olacağı olumsuz ekonomik etkilerse kaygı uyandırıyor. Kentte toplu taşımacılığın büyük bir kısmı durdurulurken öncelikli olmayan işyerleri kapatıldı.

Havalimanı ve tren istasyonlarıysa açık kalmaya, otomobil fabrikaları da imalata devam ediyor.

Amerikan Ticaret Odası’nın geçen hafta yaptığı bir ankete göre uluslararası etkinliklerin iptal edildiği Şanghay’da faaliyet gösteren beş yabancı şirketin üçü, bu yılki satış tahminlerinde kesinti yaptı. Ankete yanıt veren 120 şirketin 40’ı, yatırımlarını ertelediğini söyledi.

Çin, ekonomik kaygılara ve kamuoyunda giderek artan rahatsızlığa rağmen kapanma, kitlesel test ve zorunlu karantinaya dayalı salgında “sıfır tolerans” uygulamasını sürdüreceğini yineliyor.(K:VOA)

Bir Cevap Yazın