Rusya’nın Ukrayna’nın işgalinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Avrupa’nın büyük kısmına doğal gaz akışını kesti. Bu kesintinin etkilerinden en çok korkan ülkelerden olan Almanya, hızla alternatif enerji kaynakları bulmak için çalışmalara başladı ve Rusya’ya bağımlılığının tekrar farkına vardı.
Almanya’da bugünlerde birkaç ay öncesine kıyasla çok daha iyimser bir manzarayla karşı karşıyayız. Sıcak şarap kokulu Noel pazarları ışıl ışıl.
Almanya’nın Rus gazından bağımsızlaşmak için olağanüstü hızla yaptığı hazırlıklar şimdilik yolunda ilerliyor gibi.
Dün sabah parlamentoda milletvekillerine seslenen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “Bu kış için enerji güvenliğini garanti altına aldık” dedi. Almanya, geçtiğimiz aylarda hızlı ve oldukça pahalı bir satın alma operasyonunun ardından gaz depolarını şimdilik doldurmayı başardı.
Kuzey Denizi kıyısında ülkenin ilk sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminali rekor hızla inşa edildi. LNG, gazın -160C’ye kadar soğutulup sıvı hale getirilmiş ve böylece 600 kat daha az yer kaplayan hali. Sıvı hale getirilen bu gaz ham petrol gibi tankerlerle taşınabiliyor, varış noktasında tekrar gaza dönüştürülüyor ve diğer doğal gazlar gibi ısınma, pişirme ve enerji için kullanılabiliyor.
Almanya’da kurulan terminal dünyanın birçok yerinden ithal edilen LNG’nin depolanmasını sağlayacak. Son derece hantal bürokrasisiyle tanınan Almanya’nın normal şartlarda bu tür bir projeyi hayata geçirmesi yıllar sürer. Ancak böylesine bir kriz karşısında yetkililer kuralları çiğnemeye karar verdi ve terminal 200 günden az sürede tamamlandı.